na vrh
Poruka na Viber
Poruka na WAPP

Hidžama

Hidžama je tradicionalna terapija koja se koristi u mnogim drugim kulturama širom sveta. Hidžama se obično izvodi stavljajući čaše na kožu, koje se stvaraju vakuumom ili uz pomoć usisavača ili drugih sredstava za stvaranje vakuma.

Hidžama - Orient Beauty and Spa Novi Beograd

Vrste hidžame:

 1. Suva hidžama
 2. Mokra hidžama

Suva hidžama obično se izvodi bez upotrebe igala ili drugih probušnih instrumenata. Suva hidžama je tehnika koja uključuje primenu negativnog pritiska na kožu uz pomoć specijalnih čašica. Koža se prvo izmasira, a zatim se na nju stavljaju čašice koje stvaraju vakuum i izvlače ustajalu krv, toksine i druge štetne supstance iz tela putem vakuum pritiska, bez puštanja krvi.

Mokra hidžama uključuje probijanje kože i izvlačenje krvi. Za razliku od suve hidžame, koja se vrši pomoću vakuumskih čaša, mokra hidžama uključuje manji rez na koži. Nakon što se napravi mali rez, krv se izvlači pomoću čašica ili direktnim pritiskom na kožu.

Ovaj proces ima za cilj uklanjanje viška štetnih materija i toksina iz tela. Krvni elementi koji se izvlače putem mokre hidžame sadrže više štetnih materija nego što se nalaze u suvoj hidžami, a uključuju različite metabolite, bakterije, viruse i druge štetne materije.

Mokra hidžama takođe podstiče proizvodnju novih krvnih elemenata i poboljšava cirkulaciju krvi u telu. Osim toga, ova metoda se često koristi za lečenje brojnih bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, glavobolje, bol u leđima, artritis, astmu, anemiju, depresiju i mnoge druge probleme. 

 

Šta je važno da znamo o hidžami?

Hidžama se često koristi za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima, poboljšanje cirkulacije i imuniteta, a takođe se koristi i za lečenje različitih bolesti.

 • Boje krugova nakon hidžame se koriste kao dijagnostička metoda. Tamna boja ukazuje na kongestiju, žarko crvena može ukazivati na ozljede ili upale, plikovi na edem, a ružičasti krugovi su normalni i ukazuju na dobar protok krvi u tom području.
 • Hidžama uklanja toksine, metaboličke produkte i upalne medijatore iz tretiranog područja, smanjujući lokalnu upalu i bol. Krv koja se izluči hidžamom može biti gušća i sadržati manje plazme zbog smanjenja propusnosti krvnih sudova uzrokovanog upalnim medijatorima. Uklanjanjem tih medijatora poboljšava se cirkulacija krvi i ublažavaju upale i bolovi.
 • Vakuum koji se stvori pomoću pumpice smanjuje osetljivost i bol. To se postiže lučenjem endorfina, koji deluju analgetski. Kada se uklone čaše, dolazi do anestezije i smanjene osetljivosti kože, jer se stvara mali prostor između stanica. To omogućuje deaktivaciju nervnih receptora za bol, a veliki dotok tekućine smanjuje prenos nervnih impulsa.
 • Hidžama potiče kožno-visceralne reflekse koji poboljšavaju funkciju organa.
 • Kada toksini dospeju u masno tkivo, ono postaje pozitivno naelektrisano i može se taložiti na zidovima krvnih sudova, što može dovesti do arteroskleroze. Hidžama može imati slične efekte na organizam kao trčanje 5 kilometara.
 • Hidžama/Cupping Therapy se koristi za detoksikaciju tela od toksina koji se unose hranom, vodom i vazduhom. Aditivi u hrani se prepoznaju kao toksini i mogu se zaglaviti u kapilarima, zajedno sa starijim i oštećenim eritrocitima.
 • Hidžama koristi jednokratne čašice za izvlačenje toksina i ustajale krvi iz tkiva, što se uklanja putem sukcije kroz incizije na koži. Hidžama povećava lokalni protok krvi, što smanjuje napetost i bol u telu. Hiperemija uzrokovana hidžamom može razbiti kamenac u bubregu i poboljšati funkciju bubrega putem povećanog dotoka nutrijenata.
 • Hidžama sprečava nakupljanje intermedijatora upale i inflamacije, koji uzrokuju akne na koži i mogu dovesti do autoimunih bolesti. Hidžama pomaže u sprečavanju pretvaranja akutne upale u hroničnu.
 • Hidžama jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija, uklanjajući višak tečnosti iz organizma. Poboljšava lokalni protok krvi i nutrijente u alveolama, što poboljšava funkciju respiratornog sistema.
 • Hidžama i masaža na vratnim mišićima mogu poboljšati krvotok arterije vertebralis, koja dovodi krv u 1/3 mozga, što objašnjava efekt tretmana na glavobolje i vid. Ti tretmani mogu pomoći kod uzroka glavobolje kao što su oslabljen krvotok, napeti mišići i loše držanje.
 • Čaša koja se stavlja između lopatica ima pozitivan efekat na limfni i krvni protok u području T2-T5. Ovo područje je povezano s vaskularizacijom glave, a aktiviranjem sivog masnog tkiva tijelo brže metabolizuje masti. Hidžama povećava biogenezu mitohondrija.
 • Hidžama potiče sintezu novih krvnih elemenata u koštanoj srži.